Оформлення шторами аркових вікон

Вікна-арки надають приміщенню атмосферу розкоші та асоціюються з палацовими інтер'єрами. Фігурні конструкції виглядають красиво і без доповнення з тканинних елементів, проте текстиль допоможе захистити кімнату від настирливих сонячних променів, вуличного шуму та сторонніх очей. Правильно підібрані фіранки на арочні вікна наголосять на гарних отворах-нішах.

Способи кріплення

Текстильні вироби можуть виділити або приглушити віконний силует. Виділяють три основні варіанти кріплення портьєр:

  1. За внутрішнім контуром ніші. Такий спосіб розміщення фіранок підкреслить форму рами. Надати конструкції «родзинку» допоможуть двошарові штори на арочні вікна, портьєри з драпіруванням, підхватами, стрічками та іншими аксесуарами.
  2. Вище вигину. Розміщення полотнищ на стандартному прямому карнизі візуально збільшує висоту кімнати і вигідно виглядає в квартирах і будинках з низькими стелями.
  3. Нижче вигину. Цей варіант підійде для високих приміщень, оскільки візуально знижує нішу. Через верхнє відкрите скло в кімнату вільно проникає сонячне світло. Для такого способу кріплення краще вибрати класичну пряму або легку завісу.

За внутрішнім контуром геометричного вигину можна повісити моделі на м'яких ламбрекенах. Створення елегантних хвиль та перехрещення тканинних смуг допоможе надати інтер'єру особливого шарму. Варто враховувати, що ламбрекени прикрадають висоту отвору, тому такий вид кріплення підходить для приміщень з висотою стель не нижче 2,75 м.

Мобільні конструкції

Акуратні штори підходять для невеликих приміщень. А ось масивні портьєри в підлогу будуть захаращувати простір. Мобільні фіранки на арочні вікна можуть відкриватися вручну або за допомогою електричного приводу.

Існує кілька видів підйомних портьєр:

  • австрійські. Піднімаються шнурами, протягнутими в отвори текстильної основі. При цьому унизу утворюються м'які хвилі. Практичний текстиль гарно виглядає у класичних інтер'єрах;
  • французькі. Мають численні складки по всьому полотну. Драпована матерія не розпрямляється, навіть якщо повністю опустити штору;
  • римські. Оснащені шнурками, пропущеними через спеціальні кільця. При відкритті портьєри розсуваються, утворюючи елегантні хвилі по краях віконної ніші.

На фігурних отворах у тісних приміщеннях доречно виглядають компактні рольштори. Як правило, підйомний механізм таких фіранок на арочні вікна монтується нижче за дугу ніші. Верхня вигнута частина отвору часто закривається нерухомою тканиною з того ж матеріалу, що і полотно, що скручується.

Нюанси вибору текстилю

Для виготовлення штор для вікна-арки можна вибрати будь-яку тканину. Повітряний прозорий тюль дозволить денному світлу вільно проникати у приміщення. Підйомну завісу можна пошити не тільки із щільної матерії. Елегантно виглядають хвилі з однотонної або візерунчастої органзи. Прямі штори на арочних вікнах можна комбінувати з плісованим текстилем, що струмує.

Вибір штор в залежності від стилю інтер'єру:

  • класика - драпірування, підхоплення з кистями, карнизи за формою вигину ніші-арки;
  • "Версаль" - вишукані французькі моделі, полотна з батиста, шовку та інших тонких матеріалів;
  • модерн - лаконічні вироби, м'які ламбрекени;
  • ампір - варіанти з непрозорих тканин (оксамит, щільний шовк);
  • прованс - ніжні відтінки, квіткові візерунки, відсутність яскравих декоративних елементів;
  • мінімалізм - тканини у стриманому оформленні на струнному або рейковому карнизі.

Любителям натуральних матеріалів варто звернути увагу на бавовняні, лляні, шовкові портьєри. Багато тканин виготовляються із суміші природних та синтетичних волокон. Поліестерові нитки дозволяють зробити матерію простіш у догляді. Щоб надати інтер'єру ошатності та лиску, можна використовувати атласні та металізовані полотна з ненав'язливим блиском.

Варианты крепления гардин

Варіанти кріплення гардин

Розсувні портьєри, як правило, кріпляться на карнизі. Візуально розширити вузькі арки можна за допомогою довгих опор та полотен, що обрамляють нішу з обох боків. Для зорового звуження вікон встановлюйте карниз чітко по ширині отвору.

Для кріплення полотен використовуються 2 основні види конструкцій:

  • штангові. Встановлюються вище або нижче верхньої кромки отвору. Такі моделі можуть бути прямими чи дугоподібними. Гарні набалдашники надають конструкції індивідуальності. Вироби можуть бути виготовлені з латуні, нержавіючої сталі, заліза та інших металів. У деяких інтер'єрах доречно виглядають дерев'яні штанги;
  • профільні. Монтуються у нішу арки. Такі рейки виготовляються із пластику або алюмінію та повторюють форму віконного вигину. На профілі часто монтують вироби із підйомним механізмом.
Шторы на арочные окна


Штори на арочні вікна можуть кріпитися за допомогою гачків, розташованих на однаковій відстані. На такі тримачі підвішуються гардини з різних тканин — сатину, шифону, тафти та ін. Полотна утворюють складки у вигляді квіткових пелюсток, черепашок, хвиль. Декоративні підхвати, шнури та стрічки дозволяють красиво та акуратно збирати гардинну тканину, якщо потрібно відкрити вікно.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback