Види швів для пошиття штор

Намітка

Намітка використовується для того, щоб тимчасово з'єднати два шматки тканини. Зав’яжіть кінець нитки вузлом, а потім прошийте тканину вздовж внутрішнього шва довгими стібками або встановіть швейну машину на довгий стібок і прошийте шов зсередини. Після того, як буде прострочений справжній шов, виймають змітку.

шов обметочный

Обметування

Найлегше обметати тканину, поклавши її необробленим краєм до себе. Обмотуйте тканину зліва направо. Зробіть на лівому краю тканини подвійний стібок, щоб надійно закріпити нитку. Пропустіть голку через тканину від краю на потрібну глибину від краю. Поверніть голку до себе. Пропустіть кінчик голки крізь попередній стібок. Протягніть голку до себе і затягніть нитку так, щоб утворилася петля, що йде вздовж краю тканини. Зробіть наступний стібок.

шов обметочный

Ковзаючий шов

Ковзний шов складається з двох паралельних рядів довгих, однаково розташованих стібків. Якщо ви шиєте вручну, зав'яжіть вузлик на кінці нитки, а потім прошийте тканину рівними, однаковими по довжині стібками. Залишіть на іншому кінці шва довгий, незакріплений відрізок нитки. Зробіть другий шов, стібки якого повинні йти паралельно стібкам першого шва. Обережно натягніть вільні кінці двох ниток, щоб зібрати тканину рівними складками, а потім міцно зв'яжіть кінці обох ниток. Якщо ви вирішили зробити цей шов на машині, встановіть її на довгий стібок, простягніть тканину, щоб закріпити нитку, а потім продовжуйте так, як описано вище.

Скользящий шов

Потайний шов

Цим швом підрубують кінці тканини та пришивають підкладку до фіранок. Головна мета при цьому полягає в тому, щоб зробити цей шов якомога непомітнішим, і тому нитка для нього підбирається під колір тканини. Підшивайте тканину праворуч наліво тонкою голкою, пропускаючи її крізь кілька ниток тканини. Дійшовши до краю, пропустіть голку приблизно на 1-1,5 см під складку кромки і протягніть нитку, щоб зробити маленький стібок. Повторюйте.

Потайной шов

Гладкий шов

За допомогою гладких, тісно розташованих один до одного стібків робляться декоративні шви – прямі чи фігурні. При роботі вручну, використовуйте нитку для вишивання та вишивальну голку. Нанесіть на тканину контур шва чи візерунка. Робіть стібки якомога тісніше один до одного, щоб у вас вийшов гладкий, щільний шов або візерунок. Якщо ви шиєте машинкою, поставте її на режим гладкого шва. Виберіть потрібну ширину стібка та обережно прошийте тканину вздовж нанесеної лінії або розмітки.

Гладкий шов

Відкритий або плоский шов

Складіть два шматки тканини лицьовою стороною, зведіть разом і підрівняйте їх на відстані 1,5 см від краю (це стандартна глибина плоского шва). Розкрийте та пропрасуйте шов.

Після цього краї тканини, що залишилися, обробити наступним чином:

  • відріжте краї фасонними ножицями, щоб тканина не розповзалася.
  • підверніть край і підрубіть його прямим швом чи зигзагом.
  • складіть краї разом і обробіть їх за допомогою оверлока або підріжте до 1 см і підрубіть зигзагом. Відігніть шов у будь-який бік тканини.

Подвійний шов

  1. Складіть два відрізи тканини виворітною стороною, підрівняйте і прострочіть на відстані 1,5 см від краю. Пропрасуйте і підріжте один край, залишивши всього близько 3 мм тканини.
  2. Підверніть широкий, не підрізаний край під підрізаний, щоб сховати таким чином обидва необроблені краї. Акуратно пропрасуйте тканину, а потім знову прострочіть її, намагаючись провести шов якомога ближче до загнутого краю.

Французький шов

  1. Складіть два шматки тканини виворітною стороною, підрівняйте і прострочити на відстані 5 мм від краю. Підріжте оброблені краї до 3 мм.
  2. Переверніть тканину лицьовою стороною догори. Розпрасуйте край тканини вздовж лінії шва. Прострочіть на відстані 1 см від притисненої лінії шва, сховавши не оброблені краї. Відігніть шов на один бік тканини, щоб він виглядав плоским.

Дивіться також:

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback