Штори у стилі класицизму

Класичний стиль в інтер'єрі називають вічним. Час над ним не владний. Класика, як і раніше, актуальна і користується величезною популярністю. Портьєри часто грають одну з вирішальних ролей. Тюль та гардини створюють загальний настрій, органічно доповнюють вітальню, спальню чи кухню.

Зазвичай штори в стилі класики складаються з:

  • гардин;
  • портьєр;
  • аксесуарів.

Тонкий напівпрозорий тюль візуально збільшує кімнату. Щільні портьєри добре захищають від світла, служать обрамленням вікна. Аксесуари підтримують тканину у потрібному положенні.

Классические шторы для зала

Популярні кольори

Дизайнери, які займаються оформленням приміщень, стверджують, що щодо вибору кольору текстилю для класики обмежень немає. Однак цей стиль все ж таки диктує свої канони. Наприклад, поєднання нейтральних, майже прозорих матеріалів із тканиною темніших тонів. Тюль розсіює світло, а щільні полотна органічно доповнюють їх. Для пошиття можна використовувати золоті, бордові, сині, зелені, коричневі, бронзові відтінки.

Важливі фактори:

  • колір меблів, шпалер, покриття для підлоги;
  • призначення кімнати (спальня, кухня або вітальня);
  • дизайн;
  • площа;
  • висота стель;
  • розмір та кількість вікон.

Якщо кімната невелика, вибирайте світлі тони. Підійде тюль білого або кремового відтінку та пастельні портьєри без прикрас. Темні кольори краще залишити для великих залів.

Классические шторы в спальне

Аксесуари для класичних штор

Як наголосити на вишуканості, не втративши функціональність? Аксесуари виконують декоративну та практичну роль. Серед популярних:

  1. Ламбрекени. М'які, жорсткі чи комбіновані елементи не повинні за розміром перевищувати п'яту частину від довжини всього полотна. Ламбрекен виконує і ще одну функцію - маскувальну. Він закриває частину карниза та всі нерівності віконного отвору.
  2. Підхвати. Підтримують портьєру чи тюль, надають текстилю гарної форми. Аксесуари шиють із того ж матеріалу. Розміщуються підхвати приблизно на висоті один метр від підлоги. Їх можна зняти увечері, щоб повністю розправити портьєри.
  3. Гачки. Популярний вид кріплення. Полотна легко зафіксувати гачками, а їх можна використовувати з будь-якими тканинами. Елементи роблять із різних матеріалів. У поєднанні з важкими дорогими тканинами дуже добре виглядають металеві гачки, лаконічні або прикрашені різьбленням.
  4. Тесьма та бахрома. Підбирається колір аксесуара з урахуванням відтінку штори. Сильний контраст неприпустимий, адже тасьма чи бахрома має органічно доповнювати вигляд текстилю, а не перетворюватися на яскравий акцент.

Варто враховувати як суворі правила класичного стилю, а й свої переваги. Якщо вам не до душі бахрома, краще звернути увагу на лаконічні підхвати кольору полотен. Штори в стилі класики часто доповнюються намистинами або стеклярусом.

Класичні штори для різних кімнат

При оформленні віконних отворів важливо враховувати як колір текстилю, а й призначення самого приміщення.

Штори в стилі класики для вітальні підбираються в залежності від ситуації. Якщо йдеться про розкішне приміщення, то гардини, портьєри мають бути відповідними. Для лаконічних інтер'єрів варто вибирати строгі моделі. У вітальні добре виглядатимуть ламбрекени, підхвати, затискачі або тасьма.

Для цієї кімнати підбираються варіанти із цікавим поєднанням тканин. Використання відкритих карнизів не є суворим правилом. Якщо мова йде про вибір текстилю для невеликої кімнати, краще звернутися до прихованих варіантів. У таких випадках над віконним отвором роблять додаткові м'які складки з тканини.

Бажаєте зробити кімнату нестандартною? Вибирайте варіанти з декоративними панно та обтяжувачами в нижній частині.

Для кухні підійдуть укорочені гардини. Приміщення постійно потрібно провітрювати, тому відчиняти вікна доведеться часто. Асиметричні варіанти з невеликими ламбрекенами або підхватами виглядають красиво та елегантно.

У спальні найважливішим є вибір відтінку. Кімната призначена для відпочинку, тому перевага надається світлонепроникним полотнам, легкому тюлю, світлим кольорам.

Классические шторы в гостиной

Основні типи

Бажаєте красиво прикрасити приміщення у класичному стилі? Пропонуємо чотири типи штор:

  1. Римські. Текстильні полотна піднімаються вгору направляючими. Горизонтальні складки находять одна на одну, це дуже гарно виглядає. Римські конструкції варто вибирати для вікон, які не мають місця зі сторін отворів. Вони добре пропускають природне сонячне світло. Римські конструкції з полотнами відповідного відтінку не суперечать канонам класики.
  2. Англійські. Підйомні фіранки відрізняються строгістю, стриманістю. Аксесуарами англійські штори доповнюють нечасто. Полотна в опущеному стані досягають підвіконня. Для англійських моделей характерні зустрічні складки між секціями, химерні варіанти збирання текстилю. Найчастіше такі варіанти стаціонарні. Штори з підйомними механізмами функціональні, але використовуються в класичних інтер'єрах рідше. Не будучи яскравою плямою, вони відмінно доповнять інтер'єр.
  3. Японські. Поєднання непоєднуваного, вірно? Японські штори – це прямі полотна світлих, пастельних відтінків із малюнками або без них. Вони дуже схожі на фіранки-панно, лише у нижній частині жорстко фіксуються направляючими. Саме лаконічність, відсутність яскравих зображень та строгість дозволяють полотнам вписатися в класичний інтер'єр. Укорочені добре підходять для кухні, довгі для спальні або вітальні. Відкриватися можуть симетрично чи асиметрично.
  4. Італійські. Цікавий варіант для вітальні, спальні чи кухні. Італійські штори у стилі класики оснащені незвичайним механізмом. Полотна збираються по діагоналі, але повністю не розсуваються. Італійські варіанти вирізняються розкішшю, помпезністю. Добре виглядають полотна пастельних тонів. Як підхоплення використовуються шнури або кільця.

Стаціонарні конструкції виконують декоративну роль. Хочете повністю зашторити вікна, щоби випадкові перехожі не заглядали в кімнату? Потрібні додаткові полотна. Вони практично не видні, але приховають вашу оселю від сторонніх цікавих очей.

Вибір текстилю для інтер'єру, оформленого в класичному стилі – справа складна, але дуже цікава. Головне – дотримуватись базових принципів.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback