Штори: найкращий спосіб зонування приміщення

Поділ інтер'єру на зони обумовлений не лише функціональною необхідністю, але і декоративною. Стелажі, різноманітні перегородки, фальшиві стіни виконують це завдання ідеально, але не завжди виглядають вигідно. Крім того, це непотрібні витрати, трудомістка робота та втрата квадратних метрів. Альтернативою вважається зонуванням кімнати шторами. Це рішення наповнює простір легкістю та повітряністю, виглядає барвисто.

Ця методика була використана в давнину і кореняться у східних країнах. Усі ми знаємо інтер'єри з навісами над ліжками. Сучасні дизайнери досить часто використовують цей метод розділення простору.

Зонирования помещения шторами


Зонування кімнати шторами підходить для приміщень будь-якого призначення:

  • у спальні відокремлює вбиральню або будуар;
  • у залі позначає місце для відпочинку;
  • у дитячій розмежовує територію кожної дитини;
  • на кухні ділить побутову частину та їдальню.

У студіях, де такий вид зонування простору є особливо популярним, за допомогою штор можна створити робоче місце, територію відпочинку, гостьову.

Практичність і естетика

Розширення функціональності – це не єдиний плюс на користь штор для зонування. До переваг також належать:

  1. Бюджетність варіанта. Установка будь-якої перегородки – скляної, пластикової, дерев'яної, або навіть гіпсокартонної – коштуватиме дорожче, ніж відріз найдорожчої тканини.
  2. Економія простору. Окрім візуального зменшення приміщення, громіздкі перегородки займають кілька квадратних метрів реальної площі. Штори такого недоліку позбавлені.
  3. Простота кріплення. Установка карниза в необхідному місці - це дрібниця, порівняно зі зведенням будь-якої іншої конструкції. Монтаж тканинної завіси займе до часу, не зашкодить прилеглим стінам, не залишить за собою сміття та пилу. З такою роботою легко впорається навіть тендітна дівчина.
  4. Оборотність рішення. Набридло забарвлення, переклеїли шпалери, купили новий диван, з яким колишня штора не поєднується? Виправити ситуацію простіше. Заміна тканинної завіси вимагатиме мінімальних фінансових та трудових витрат. А якщо захочеться повернути назад, то демонтаж елементарний.
Зонирование комнаты шторами


Зонування кімнати шторами здатне приховати недоліки ремонту, відвернути увагу від похибок стін або старих меблів. Воно перетворює простір, створює особливу атмосферу затишку.

Різноманітність варіантів полотен

Залежно від стилю інтер'єру та основних його завдань штори бувають не тільки із цільного тканинного відрізу. Вони можуть мати різну конфігурацію, бувають виготовлені з різних матеріалів. Існує кілька видів штор:

  • класичні. Є щільною матерією з однаковою фактурою і малюнком з двох боків. Такі тканини не мають лицьової та виворітної сторони, оскільки повністю проглядаються у просторі;
  • з намистин. Підходять для будь-якого стилю, розбавляють нудьгу та надають настрою кімнати якусь грайливість;
  • ниткові. Складаються з поздовжніх волокон. Виглядають дуже оригінально. Часто використовуються в декоративних цілях, оскільки чудово проглядаються та пропускають світло. Вони не обтяжують простір, виглядають ефектно та завжди привертають увагу;
  • тонкий тюль. Легка тканинна завіса, яка привносить красу в обстановку, не виконуючи функції загородження. Чудово виглядає у просторих світлих кімнатах;
  • японські полотна. Прямі штори, що максимально нагадують перегородки. Найчастіше на них наноситься тематичний малюнок чи орнамент. Відмінно підходять для тих випадків, коли необхідно приховати від сторонніх очей певну зону;
  • жалюзі. Їх конструкція ідентична звичайним вертикальним варіантам. Тільки замість пластику використовуються тканинні смуги. Хороші тим, що будь-якої миті їх легко скласти.
Шторы для зонирования


Для пошиття штор підійде не кожна матерія. Для створення непрозорого загородження краще використовувати щільніші тканини: жаккард, льон, бавовна, тафта. Якщо дозволяє стилістика, можна застосувати бамбукове полотно. Для легких перегородок хорошим варіантом буде органза або тюль.

Особливості кожного приміщення

Зонування кімнати шторами допустиме у будь-якому просторі. Щоб воно було вдалим, слід зважати на призначення місця, ступінь освітлення, стилістику, захаращеність меблями. У різних кімнатах є свої особливості та способи застосування тканинних завіс.

1. Вітальня.
Найчастіше тут потрібно відокремити місце відпочинку від зони прийому гостей. Для цього краще підійдуть напівпрозорі світлі тканини. Якщо кімната додатково використовується як спальня, доречно зробити зонування у вигляді балдахіна або повісити штори на прямокутний карниз.

2. Спальня.
Відокремлювати вбиральню або робоче місце краще за допомогою щільної тканини. Так і «піддивитися» ніхто не зможе, і світло від лампочки, що горить, не заважатиме сплячому. А якщо в кімнаті не лише батьківське ліжко, а й дитяче, полотно не повинно проглядатися.

3. Кухня.
Для розділення побутової та їдальні зон можна використовувати штори будь-якого виду, забарвлення та текстури. Головне, щоб вони не були поблизу духових шаф, плит. Потрібно враховувати, що тканини відмінно вбирають запахи і досить швидко забруднюються, тому матеріал повинен добре стиратися.

4. Квартира-студія.
Це місце, де зонування шторами найчастіше використовується. І одним видом тканини справа рідко закінчується. Гармонійне поєднання щільних полотен, тюлю, ниток і перегородок здатне чітко розділити квартиру. Виглядати все буде дуже ефектно та стильно.

5. Дитяча.

Розподіл кожного сантиметра кімнати між братами та сестрами знайомий усім. Не знаєте, як залагодити конфлікт? Завіси дозволять кожній дитині мати свій особистий простір, знайти місце для усамітнення, відчути себе незалежним.

Варианты зонирования шторами

Поради від професіоналів

Використання штор в інтер'єрі дає можливість пофантазувати та поекспериментувати. Але є ази, порушувати які не варто. Експерти рекомендують:

  1. Для робочої зони виділяти місце ближче до джерела природного світла.
  2. Спальне місце облаштувати подалі від входу.
  3. Території відпочинку, прийому гостей, дружніх зустрічей потрібно розташувати ближче до виходу.
  4. Дотримуватися гармонії: якщо стіни яскраві та насичені, то штори краще вибирати більш лаконічні. Класичний варіант – відмінність у два тони.
  5. Щільні портьєри використовувати лише для просторих кімнат, оскільки вони здатні візуально зменшувати простір.

Зонування кімнати шторами – це найкращий спосіб поділу приміщення. Швидко, недорого, просто і, головне, дуже гарно. Не потрібно бути дизайнером, щоб створити розкішний інтер'єр навіть у однокімнатній квартирі. Маючи фантазію і смак, кожен зможе перетворити житло на будинок мрії.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback