Які штори захистять від сонця

Сліпучі промені заважають спати вранці та відпочивати вдень. Щоб яскраве світло не проникало до кімнати, варто використовувати сонцезахисні штори. Щільні гардини необхідні, якщо в будинку є маленькі діти або доводиться працювати позмінно і відпочивати в денний час. Доведено, що міцний та здоровий сон можливий лише у затемненому приміщенні. Порт'єри, що не пропускають яскравих променів, також знадобляться для захисту вікон, що виходять на сонячну сторону.

Різновиди світлонепроникних гардин

Дехто вважає, що забезпечити затишну обстановку в будинку та затінити вікна допоможуть тільки жалюзі, рулонні штори та інші подібні системи. Однак тканинні фіранки теж можуть позбавити настирливих променів.

Види сонцезахисних штор:

  1. Італійські - складаються з двох полотен, що перетинаються між собою. Порт'єри кріпляться на карнизі по діагоналі, тому не розсуваються. Щоб пропустити в кімнату денне світло, такі штори збирають з боків вікна ламбрекенами, стрічками, шпильками та іншими декоративними елементами.
  2. Французькі - фіранки з драпіруванням у формі хвиль по всій поверхні. Вироби цього виду шиються з еластичних тканин, що струмують: шовку, атласу, органзи, батиста. Каскадні штори відмінно вписуються в інтер'єр у стилі бароко, класики, кантрі і т. д. Драпіровані фіранки з напівпрозорих тканин не захистять від сонця, тому вікна з гардинами доповнюють щільними портьєрами.
  3. Австрійські - легкі штори, краї яких підібрані хвилями внизу. Фіранки надають інтер'єру романтичності і використовуються для прикраси вікон у залах та вітальнях, виконаних у класичному стилі. Краї австрійських штор з драпіруванням не опускаються нижче за підвіконня на відміну від французьких, які можуть досягати підлоги.
  4. Лондонські - елегантні портьєри, прикрашені каскадами та складками, закріпленими по нижньому краю гардин. Англійські фіранки ефектно прикрашають вузькі вікна чи отвори, зроблені у глибоких нішах. Лондонські штори шиють із щільних вовняних, лляних, бавовняних полотен.
  5. Римські - збираються за допомогою виворітних рейок та шнурів. Перевагами цього виду портьєр є компактність та універсальність.
  6. Японські -рулонні штори від сонця, що складаються з декількох шарів тканини. Такі портьєри намотуються на закріплений вал.
  7. Плісовані - практичні гардини, для складання яких використовуються шнури. Порт'єри можуть збиратися горизонтально чи під кутом, тому підходять для вікон нестандартної форми.
Виды солнцезащитных штор


Одним із найкращих видів сонцезахисних фіранок є штори Blackout. Такі полотна мають тришарове переплетення ниток, внаслідок чого тканина виходить дуже щільною. Штори-блекаут забезпечують хорошу шумо- та світлоізоляцію, тому їх використовують не лише у житлових будинках, а й у концертних залах, готелях, ресторанах та інших закладах. «Нічні» штори мають велику різноманітність кольорів та візерунків, їх можна підібрати під інтер'єр практично в будь-якому стилі: хай-тек, бароко, мінімалізм, лофт та ін.

Затіняючі фасони

У квартирах та приватних будинках найчастіше використовуються звичайні прямі штори, доповнені повітряними фіранками. Тяжкі портьєри прикрашають драпрі або дизайнерськими підв'язками. Оригінально виглядають двосторонні вироби, на яких можна зробити елегантні відвороти.

Хороші сонцезахисні якості мають роль-штори, закріплені не над вікном, а прямо на склопакеті. Такі конструкції не пропускають промені з боків. Касетні гардини можна використовувати на заскленому балконі, кухні, веранді, спальні.

Затеняющие фасоны

Матеріали для сонцезахисних фіранок

Порт'єри виготовляються з натуральних та синтетичних волокон. Серед природних матеріалів найчастіше використовуються шовк, льон та бавовна. Тканини з натуральних волокон довговічні, гіпоалергенні та привабливі. Віскоза, поліестер та інші штучні матеріали надають шторам декоративності та еластичності. Поєднання синтетичних та природних волокон дозволяє знизити вартість полотен.

Види матерії для виготовлення сонцезахисних штор:

  • рогожка - щільна тканина, отримана шляхом полотняного переплетення парних волокон. Для виробництва такого екологічно чистого матеріалу застосовується бавовняна, шовкова або лляна матерія з додаванням акрилових або поліестерових ниток. Фіранки з рогожки мінімізують вплив ультрафіолету, добре драпіруються і характеризуються зносостійкістю;
  • тафта - тонка, але щільна матерія, виготовлена з туго скручених віскозних, шовкових, бавовняних або поліестерових волокон. Властивості тканини залежать від матеріалу, з якого вона виготовлена. Оптимальне співвідношення ціни та якості мають вироби із змішаних натуральних та штучних ниток;
  • жаккард - тканина з об'ємним візерунком. Існує багато видів такого матеріалу, що відрізняються за складом, товщиною волокон, щільністю переплетення ниток. Тяжкі міцні штори характеризуються хорошими захисними функціями та не пропускають сонячні промені;
  • оксамит і велюр - масивні світловідбивні матерії, що складаються з основи та ворсу. Такі полотна вносять у кімнату нотки розкоші та лоску. Гарні оксамитові гардини не пропускають тепло, тому навіть у спекотні літні дні у приміщенні буде прохолодно. Однак варто враховувати, що велюрові тканини потребують дбайливого поводження та регулярного чищення від пилу;
  • атлас - вишукане полотно з глянсовою поверхнею. М'яка фактура тканини робить цей матеріал м'яким і пластичним, тому з нього можна виготовляти портьєри з драпіруванням або витонченими великими складками. Атласна матерія відрізняється сонцевідбиваючими властивостями, стійкістю до деформації, зносостійкістю;
  • шеніл - ворсисте полотно, виготовлене шляхом вплетення в гладку нитку пухнастих волокон. Розрізняють сатиновий, гобеленовий, жакардовий, саржовий палітурки. Шенілові тканини стійкі до вигоряння, еластичні та не бояться вологи, проте можуть втратити форму при дії високих температур.

Щоб щільні масивні штори від сонця не перевантажували інтер'єр, варто використовувати їх разом із легкими фіранками з вуалі, шифону чи органзи.

Как защитить портьеры от выгорания

Як захистити портьєри від вигоряння

Постійна дія палючих променів призводить до вицвітання гардин. Запобігти цьому допоможе спеціальна підкладка, яку можна пошити самостійно. Додатковий шар не тільки захищає гардини від вицвітання, але й надає додатковий об'єм. Знімну підкладку можна зробити на липучці, що полегшить догляд виробів.

Влітку, коли сонячні промені особливо агресивні, обклейте вікна з внутрішньої сторони спеціальною металізованою плівкою. Виробники сучасних склопакетів випускають продукцію з напиленням, яке затримує ультрафіолет. Використання конструкцій із захисним шаром дозволяє надовго зберегти привабливість гардин.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback