Як вибрати карниз для штор

Для оформлення вікна купують не лише фіранки, а й карниз. Він несе як функціональне, і естетичне навантаження. Важливо вибрати вид карниза для штор так, щоб він прослужив довгий час та підходив до інтер'єру. Також важливо вміти правильно зробити виміри.

Види карнизів

Зазвичай вибір здійснюють виходячи із стилю, форми та розміру вікон. Але не слід забувати про те, що карниз – функціональний аксесуар, який повинен підтримувати фіранки. Важливо знати які типи бувають. Це допоможе не помилитись із вибором. По конфігурації виробу бувають:

  1. Профільні. Вибрати карнизи для штор цього типу рекомендується, якщо віконний проріз арочний. Особливість: можна гнути, вибираючи кут. Поєднуються з легкими тюлями. Порт'єри утримають профільні вироби із наповнювачем.
  2. Ковані. Зазвичай виготовляються на замовлення. Особливість аксесуарів у тому, що наконечники ковані.
  3. Круглі. Підходять під будь-який інтер'єр.
  4. Багетні. Схожі на профільні. Кріплення ховаються за планкою, яка буває різних форм та кольорів.
  5. Струнні. Виглядають мінімалістично. Це натягнута на кронштейнах сталева струна.

Для виготовлення використовують різні матеріали. Найміцніші – з металу. Підходять як для класичних, так і сучасних інтер'єрів. Вибирають під портьєри.

Класичний тип дерев'яні вироби. Виготовляються з різних порід – дуба, горіха, вишні чи сосни. Додають приміщенню затишку та гармонії.

Найбільш бюджетний тип – пластикові вироби. Вони виглядають не так привабливо, як дерев'яні або металеві, але плюс у тому, що представлені у багатьох кольорових рішеннях.

Нюанси вибору для різних приміщень

Може здатися, що немає різниці, для якої кімнати потрібний аксесуар. Але це зовсім так. Є певні рекомендації, які допоможуть вибрати карниз для штор у спальню та вітальню. Підійдуть такі моделі:

  • струнні. Купують, якщо стиль мінімалістичний. Поєднуються з органзою і тюлями;
  • штанги. Класичний випадок. Зазвичай виготовляються із дерева;
  • кутові. Вибирають за необхідності повісити гардини на вікна, що знаходяться поруч.

Для кухні підходять тонкі і вузькі види. Їх обирають для легких штор. Для багатошарових підійдуть рішення, що мають просту форму. Якщо ж текстиль без надмірностей, то вибирають аксесуар незвичної конфігурації. Варто відмовитись від масивних рейок.

При покупці моделей для балкона враховуються такі характеристики матеріалу:

  • вологостійкість;
  • простота догляду;
  • стійкість до перепадів температур;
  • экологічність;
  • міцність.

Добре підійдуть вироби із пластику, алюмінію або нержавіючої сталі. Не найкращий вибір – дерев'яні види. Вони нестійкі до тривалого впливу вологи та перепадів температур.

Як виправити недоліки планування

Візуально збільшити висоту стелі допоможуть моделі стель. Штори мають бути без ламбрекенів.
Для маленьких помешкань підходять легкі конструкції. Наприклад, можна придбати круглі тонкі, струнні чи рейкові варіанти. До таких аксесуарів купують напівпрозорі фіранки.
Для збільшення ширини вікна рекомендується вибрати карниз для штор так, щоб він був на метр більше. Фіранки закриють стіну. Площа отвору виходить максимальною відкритою.

Візуально зменшити ширину допомагають вироби, у яких напрямна не більше ніж на 10 сантиметрів довша за вікно.

Як провести заміри

Спочатку важливо визначити місце розташування. Якщо довжина передбачається від стіни до стіни, то має бути відстань хоча б 3-4 сантиметри.

Якщо буде тільки над вікном, то кронштейни потрібно закріпити за краями. Довжина - на 25-45 сантиметрів більше ширини отвору.

Варто зробити такі виміри:

  1. Відстань між стінами.
  2. Ширина віконного отвору.
  3. Відстань до стіни, від стелі до краю отвору.

При виборі слід враховувати, що довжина впливає кількість кронштейнів. Зазвичай вистачає 2 штук. Варто враховувати, що оптимальна відстань між кронштейнами – 1,5-2 метри.

Способи кріплення

Варіантів монтажу лише два – на стелю або на стіну. Особливість першого способу установки в тому, що здається, що фіранки струменіють. Переваги стельового кріплення:

  • витримує значні навантаження;
  • візуально робить приміщення вищим.

Недолік лише один – не вдасться встановити на готові натяжні стелі.

При настінному монтажі використовуються кронштейни. Перевага – простота встановлення. Але варто враховувати, що доведеться зробити ретельні виміри.

Особливості догляду

Щоб карниз не втрачав привабливість, досить періодично протирати його від пилу. Можна використати антистатик. Це перешкоджає накопиченню пилу.

Іноді рекомендується миття в слабкому мильному розчині. Жодних спеціальних засобів використовувати не потрібно.

Важливо проводити профілактичні роботи. Необхідно підфарбовувати потертості та подряпини, якщо такі утворилися.

Поради по дизайну

Вибрати карниз під стиль приміщення нескладно. Достатньо дотримуватися таких рекомендацій:

  • колір має підходити до відтінку меблів;
  • для класичного стилю купують дерев'яні моделі;
  • мінімалізм або хай-тек доповнять струнні рішення;
  • для східного інтер'єру купують моделі з кількома напрямними;
  • ковані варіанти вибирають за наявності в кімнаті декоративних елементів із дерева.
Тяжкі портьєри зможуть утримати круглі металеві моделі. Напівпрозорі тюлі поєднуються із струнними варіантами.

Варто подумати і про вибір фурнітури. Штори можуть бути закріплені на люверсах, кільцях чи кліпсах. Зазвичай фурнітура йде в комплекті, але часто придбають її додатково. Наприклад, можна вибрати кільця круглої або квадратної форми. Люверси представлені безліччю кольорів. З їхньою допомогою можна зробити яскраві акценти.

До вибору карниза необхідно ставитись відповідально. Він допоможе зробити житло стильним та затишним. Але потрібно правильно підібрати конфігурацію, матеріал, спосіб кріплення та колір.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback