Як правильно підібрати штори до шпалер

Як тільки ви затіяли косметичний або капітальний ремонт, питання вибору обробки виникає в першу чергу. Саме вона ставить настрій, створює атмосферу в кімнаті. Як доповнити інтер'єр? Потрібні фіранки. Легкий тюль, вишукані гардини з вишивкою, важкі портьєри - вибір величезний. Як правильно підібрати штори до шпалер, щоб вони поєднувалися між собою, красиво виглядали в інтер'єрі, не становили конкуренції один одному щодо акцентів? Розглянемо основні чинники, визначимо основні стилі, відтінки.

Колірна гама

Текстиль на вікнах займає чималу площу, тому необхідно правильно підібрати відтінок. Кожен колір по-своєму впливає на людину:

  • синій – дарує безтурботність, створює відчуття свіжості, легкості;
  • червоний - підходить емоційним, енергійним натурам. Його не варто обирати тривожним людям;
  • жовтий – дарує радість, позитив. «Сонячний» колір можна використовувати як основний або акцентний;
  • зелений – заспокоює, дарує умиротворення.

Рожевий, блакитний, бежевий – такі пастельні світлі тони стануть чудовим фоном або акцентом у кімнаті з темними шпалерами.

Подбор штор по цвету

Поєднання відтінків

Починаючи ремонт, більшість мешканців у багатоповерхівці або в приватному будинку вибір штор залишають «на потім». Чому? Все просто, адже вони вважають, що набагато простіше підібрати полотна під меблі або шпалери. Насправді текстиль та оздоблювальний матеріал краще купувати одночасно. Не зайвим буде подивитися, як штори та шпалери поєднуються між собою в інтер'єрі. В інтернеті можна знайти чимало простих програм або готових дизайн-проектів. Відтінки штор, шпалер безпосередньо впливають створення всього образу. Розглянемо основні:

  • монохромний;
  • нюансний;
  • контрасний.

Монохромний варіант ідеальний для невеликих спалень, віталень. Контрасти можуть просто «з'їсти» простір. Полотна підбираються до шпалер так, щоб зберегти єдність простору. До бежевих стін підходять тканини кавового або шоколадного кольорів, а до бузкових – темно-фіолетового. На перший погляд, монохромний інтер'єр може здатися нудним. Розбавте його дрібними яскравими акцентами.

Нюансний полягає у підборі однієї з деталей штор у тон до кольору шпалер. Це дозволить створити єдину лінію, наголосити на витонченості. Назва контрастного стилю говорить сама за себе. Для нього характерні незвичайні поєднання кольорів. Головне правило: до теплих тонів потрібно підбирати теплі, а до холодних – холодні.

Шторы в тон отделке

Підбираємо штори до однотонного оздоблення

Нерідко можна почути слова, що підібрати тюль до шпалер на стінах одного тону – найпростіша справа. Потрібно лише витримати все в одному стилі, кольорі – і все готове. Однак, це не зовсім так. Саме до однотонних шпалер підібрати відповідні гардини, портьєри найскладніше. Навіть професійні дизайнери нерідко заходять «у глухий кут». Адже полотна не просто повинні органічно доповнити приміщення, а й не злитися зі шпалерами. Ось кілька актуальних варіантів:

  1. Вертикальні смуги. Візуально такий візерунок на шторах розширює простір. Відмінний вибір для кімнат з низькими стелями. Полотна з вертикальними смугами збільшать висоту вікна, підкреслять лаконічність класичного стилю.
  2. Горизонтальні лінії. Підійдуть лише для кімнат з високими стелями. Вони візуально змінять розмір віконного отвору, зроблять його ширшим.
  3. Великий принт. Великі геометричні чи рослинні мотиви не повинні виглядати «плямою» на текстилі. Малюнок слід підтримати іншими предметами декору. Для прикраси приміщення потрібно вибрати подушки, балдахіни або ковдри з аналогічним або дуже схожим принтом.
  4. Геометрія. Такі полотна добре виглядають у будь-якому стилі – починаючи від модерну та закінчуючи класикою. Малюнок може бути дрібним або великим, залежно від розміру кімнати, переваг господарів.

Зображення мультиплікаційних персонажів доречні лише у дитячій. Нерідко дизайнери рекомендують віддати перевагу більш класичним полотнам з нейтральними принтами. Причина проста: згодом дитині можуть набриднути портьєри з Міккі-Маусом або Вінні-Пухом, вона захоче «оновити» інтер'єр.

Шторы к обоям с рисунком

Які штори вибрати до шпалер з малюнками

Вам здається таке завдання надто складним? Даремно, адже підібрати штори до шпалер із малюнками набагато простіше, ніж до однотонних. Достатньо дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Якщо на шпалерах є вертикальні смуги, краще вибрати однотонні портьєри, гардини.
  2. Дрібні квіти на стінах добре виглядають у поєднанні із такими малюнками на шторах. Важливий момент – зображення на полотнах повинні бути більшими, але не дрібнішими.
  3. Великий рисунок на стінах – однотонні тканини.
  4. Металеві елементи на шпалерах добре поєднуються з такого ж кольору, текстури фіранками.

При виборі штор до шпалер з квітковим принтом необхідно звернути увагу не тільки на розмір малюнка, а й на фон. Вибирайте контрастні кольори. В іншому випадку фіранки просто зіллються зі шпалерами.

Основні декораторські прийоми

Як узгодити предмети між собою так, щоб створити комфорт та не переплатити? Допоможуть основні декораторські прийоми. Їх часто використовують досвідчені і дизайнери-початківці. Щоб їх використовувати, зовсім не обов'язково проходити спеціалізоване навчання чи записуватись на курси. Ось кілька рекомендацій:

  1. Зробіть акцент на одній із стін. Так можна ввести ще один колір у помірній кількості. Використовуйте декоративну штукатурку, шпалери. Цікавий спосіб зробити акцент – наклеїти великий малюнок із рослинним орнаментом, геометрією.
  2. Контрастні кольори деталей. Це можуть бути підхвати, затискачі або стекляруси. Для чорно-білої композиції добре підходять відтінки дерева під колір підлоги.
  3. Штори під колір підлоги. Виграшний варіант у будь-якому приміщенні. При грамотному поєднанні відтінків та фактури можна отримати дивовижний результат.
  4. Поєднання кольору штор та узголів'я ліжка. Якщо ці меблі обтягнуті м'якою красивою тканиною, то портьєри аналогічного тону стануть ідеальним рішенням.
  5. Пошиття портьєр з того самого матеріалу, що і оббивка пуфів, диванних подушок, деталей покривала.

Для сміливих інтер'єрів можна підібрати штори, за кольором, зображення повністю ідентичні шпалерам. Але тут, головне, не переборщити, щоб все не злилося воєдино.

Шторы в стиль обоям

Стиль має значення

Щоб у приміщенні не виник дисонанс, важливо при виборі штор врахувати стилістику самої кімнати. Погодьтеся, досить дивно виглядатимуть помпезні портьєри у «мінімалістичній» вітальні, спальні. Розглянемо основні канони кожного стилю:

  1. Романтизм. Вибирайте легкі струмуючі тканини. Бажано однотонні, але добре виглядатиме текстиль із дрібним, ледь помітним принтом. Для романтичного інтер'єру можна сміливо вибирати ламбрекени, підхвати з китицями, рюші, волани.
  2. Класика. Суворі лінії, лаконічні полотна без малюнків. Прикраси у мінімальній кількості. У стилі класицизм важливою є відсутність контрасту між полотнами на вікнах і обробкою стін.
  3. Хай тек. Для королівства сталі та скла вибирайте прямі штори без прикрас, принтів. Добре підходять рулонні варіанти. Ламбрекени, кисті, волани тут недоречні.
  4. Модерн. Поєднання світлих тонів із темними – головне правило стилю. При цьому фактура не має суттєво відрізнятися. Деякі дизайнери при оформленні таких приміщень зовсім відмовляються від штор, замінюючи їх на жалюзі або римськими конструкціями. Рішення сміливе, але виглядає оригінально.
  5. Ар-деко. Нейтральний текстиль із малюнками, візерунками, яскраві акценти – тут можна практично все. Єдина умова – принт не повинен бути надто великим.
  6. Еко-стилістика. Стиль поєднує у собі відразу кілька напрямків. У ньому строгість класики, свобода ар-деко, лаконічність хай-тек, романтизм провансу. Вибирайте текстиль м'яких природних відтінків з малюнками або без них.

Чи можна поєднувати непоєднуване? Адже підбір штор до шпалер – справа цікава, «затягує». Більшість цікавих ідей стане відповіддю на це питання. Однак будьте обережні з експериментами.

Модні тенденції у дизайні інтер'єру

Виробники невпинно розробляють нові оригінальні оздоблювальні матеріали. Не відстають від них дизайнери штор. Текстиль із нетрадиційною фактурою, незвичайними прикрасами з кожним днем стає все популярнішим, поступово витісняючи однотонні полотна. Найбільшим попитом користуються штори з:

  • великими малюнками;
  • рослинними орнаментами;
  • геометричними візерунками;
  • стразами;
  • гліттерними орнаментами;
  • візерунками «під старину»;
  • абстракцією.

Поєднувати їх можна з тисненими або однотонними шпалерами. Оздоблювальні матеріали на тканій основі також не менш популярні. Шпалери з імітацією штукатурки, натурального каменю, замші виглядають вишукано, незвичайно. Вони зроблять приміщення розкішним та стриманим одночасно. Як правильно підібрати штори до шпалер? Головний принцип: масивне оздоблення – масивні фіранки і навпаки. До шпалер темних відтінків краще підібрати текстиль на кілька тонів світліше.

У цих питаннях враховуйте не лише думку професіоналів, а й власний смак. У приміщенні має бути комфортно, затишно.

icon_chat icon_teleg icon_viber icon_mes icon_whatsapp icon_callback